Op welke manier onze producties academisch onderlegd zijn

Van creatieve uitingen wordt vaak gezegd dat het proces zich volledig intuïtief voltrekt. Maar niets is minder waar. Tegenwoordig zijn er talloze onderzoeken die worden uitgevoegd naar de manier waarop filmische verhalen worden verteld. Één daarvan is een onderzoek dat is opgezet door ons, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. Hierin hebben wij onderzocht hoe de systematiek van grammatica in taal, toepasbaar is op film. Met deze theorie kun je formats effectief analyseren op hun mate van verhalende structuur en engagement.

Tilburg University logo
A Filmic Narrative Grammar

Hoe werkt de Grammatica van Film

We nemen je even mee in een verhaaltje. Het meisje (Lucy), probeert de jongen (Charlie) te laten schrikken met de knal van een zak. Jammer voor haar, want het verhaal in het boek heeft Charlie al vervoerd naar een andere dimensie. Op het eerste oog lijkt dit ‘verhaaltje’ niet heel bijzonder, maar onderzoek laat zien dat wij, net als bij grammatica in taal, deze plaatjes verwerken en identificeren aan de hand van hun grammaticale functies in het verhaal:

Het eerste plaatje vestigt de setting (een ‘Establisher’): Het kader wordt neergezet; welke personen spelen er in mee en wat is de context?

Het tweede plaatje is een Initieerder: Er gaat iets gebeuren, maar wat? Deze functie helpt enorm bij het opbouwen en vasthouden van spanning. 

Het derde plaatje is het hoogtepunt (de ‘Peak’): De clue van het verhaal. Bij Lord Of The Rings zou Frodo in dit plaatje de ring verbranden. 

Het vierde plaatje is een Ontspanner (een ‘Release’): De afronding. En zo hebben we een verhaal. Tof hé?

Het hierboven geschetste verhaal is een zogeheten ‘Arc’ structuur Ofwel, een klein verhaaltje in z’n meest geconcentreerde vorm.

FNG - Filmic Narrative Grammar - Klein + Catagorieen + Arc

Daarbij kun je, net als bij taal, het verhaal uitbreiden en verfilmen. 

FNG - Filmic Narrative Grammar - Tree structure
Tilburg University logo

En dan achter elkaar plakken!

Op basis van deze grammaticale regels kun je nieuwe functies toevoegen en daarmee het verhaal verlengen, complexer maken en beter contextualiseren. Mits je het natuurlijk op de juiste manier toepast, maar dit doen wij met liefde voor jou! Een complexe analyse zien? Klik hier!

De Grammatica van FIlm

Een academische benadering in jouw productie?

ContactOfferte