Waarom is plastic recycling zo moeilijk?

Wist jij dat minder dan de helft van ons plastic afval wordt gerecycled?

By Harry van Aken

februari 17, 2022

Onderwerpen

Innovatie

Onderwerpen

Innovatie

Plastic is bijzonder materiaal. Het is sterk, licht en kan lang mee. We gebruiken het dagelijks als huls om onze kaas en ons afwasmiddel in te bewaren. Toch blijft het mij verbazen dat we zó veel plastic weggooien elke dag. En toen ik erachter kwam dat minder dan de helft van het plastic wat wij scheiden niet wordt gerecycled wist ik niet wat ik moest denken. Het overgrote deel van ons plastic verdwijnt als licht voor de zon. Hoe is het mogelijk?

Het verhaal begon voor mij bij het item dat ik maakte voor Gemeente Waalwijk, over het scheidingsproces van PMD. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen, blik en drankkartons. John van den Bemd leerde mij de stappen die het plastic moet doorlopen om optimaal gerecycled te kunnen worden.

Via deze weg kwam ik in aanraking met het NRK. Zij gaven mij de opdracht om uit te zoeken hoe duurzaam bedrijven zijn in de plastic industrie. Dit project heb ik samen opgepakt met YouTubers BENR, die bekend zijn van hun naar-Nederlands-vertaalde muziek.

Toch bleef bij mij de vraag hangen: “hoe is het toch mogelijk dat minder dan de helft van ons plastic afval NIET wordt gerecycled?”. Waarom ligt dat aantal niet gewoon wat hoger? Na lang nadenken besloot ik de boer op te gaan en uit te zoeken hoe dit zit. Waar ik achter kwam is dat het recycleproces nog voor veel grote uitdagingen staat. In onderstaande video laat ik zien hoe het verschil tussen voedselverpakkingen en niet-voedselverpakkingen een grote bottleneck vormt voor het sorteerproces van plastic.

/ Lees door

In samenwerking met organisatie Rethink plastics produceren we de video campagne 'Hoe Duurzaam Maakt U Het!?'